U bevindt zich hier: Openstelling Volkssterrenwacht Bussloo februari

8 FEB - 22 FEB Openstelling Volkssterrenwacht Bussloo februari

Mogelijkheid om bij helder weer de sterrenhemel te bekijken. Tevens uitleg n.a.v. wisselende thema's. Aanvang Lezing 20.00 uur, tenzij anders vermeld.

Om 20 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig.

Thema's deze maand:
1 februari: Speurtocht naar Buitenaards leven door Frank Vermeulen. Inmiddels zijn er meer dan 4.000 exoplaneten, planeten bij andere sterren, bekend en sterrenkundigen weten dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Zouden er planeten zijn waarop leven mogelijk is? Frank Vermeulen gaat op zoek naar het antwoord op de vraag of wij alleen zijn in het heelal.

8 februari: Chaos in ons Zonnestelsel door Hendrik Beijeman. Sinds mensenheugenis doen de zon en de maan dienst als een natuurlijke klok en kalender. Johannes Kepler beschreef 400 jaar geleden de banen van hemellichamen in een drietal eenvoudige wetten. Maar zijn de hemellichamen wel zo betrouwbaar? Kunnen we nog voorspellen aan welke kant van de zon de aarde zal staan over een miljoen jaar? Hendrik Beijeman toont de bezoeker hoe er met de ontdekking van de chaos-theorie een einde kwam aan de vermeende stabiliteit van het zonnestelsel.

15 februari: Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje door Alex Scholten. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de aarde. Ruim voor die tijd liet Hergé zijn stripheld Kuifje in de albums ‘Raket naar de Maan’ en ‘Mannen op de Maan’ al een maanreis maken. Alex Scholten maakt een vergelijking tussen de reis van Kuifje en de Apollo 11.

22 februari: Sterrenkundige app’s voor de Smartphone door Astrid Eeuwes.Voor de smartphone zijn talrijke interessante sterrenkundige app’s beschikbaar. Astrid Eeuwes geeft een overzicht van de verschillende soorten app’s en bespreekt enkele veelgebruikte voorbeelden.

Kinderen Vanaf € 2,50
Volwassenen Vanaf € 5,00