U bevindt zich hier: Home

Het Appense Schouwpad

Wandelend over een middeleeuwse dijk langs de Voorsterbeek maak je kennis met het prachtige buitengebied van de gemeente Voorst. Ontdek de sporen van een lange strijd tegen het water. De Appense Dijk maakt deel uit van de Veluwse Bandijk, gelegen tussen Wapenveld en Klarenbeek.

ImageWandelen over het spannendste dijkje van Nederland. De wandelroute leidt door het landschap van een van de verrassendste dijken van Nederland: de Appense Dijk. Dit dijkje werd rond 1435 aangelegd. Het vertelt op een unieke manier over de geaardheid van het landschap rond de buurtschap Appen en de belangen die hier van oudsher speelden. De vele sporen van de strijd tegen het water zijn goed zichtbaar. Maar het dijkje biedt ook kans op ontdekking van zeldzame dieren en planten.

In de vorige eeuw is de Appense dijk grotendeels afgedankt door de bouw van een dijk met gemaal in de uitmonding van de Voorsterbeek. Maar het middeleeuwse dijkje is nog wonderlijk goed bewaard gebleven. Zo ook de vele plassen -wielen- ontstaan als gevolg van het doorbreken of het doorsteken(!) van het dijkje. Verweerde schouwpaaltjes herinneren nog aan de tijd dat de dijkgraaf van het toenmalig polderdistrict Oost-Veluwe ieder jaar het dijkje inspecteerde. Sinds de 19e eeuw is het landschap ronde de Appense Dijk compleet veranderd. Heide maakte plaats voor bos.

Intussen is rond het dijkje Moeder Natuur gaan gedijen. Dassen graven burchten in het dijklichaam. Grijze zandbijen nestelen in de dijkkruin. Kroeskarpers jagen op diertjes op de plantenrijke kolkbodems. Wriemelende nesten van rode mieren rijzen op aan de plasoevers. En reeën rusten uit in een dennenbosje rond de dijk. De Appense Dijk is daardoor ook een ecologische parel geworden. Langs de dijkroute kunnen daardoor ook flora en fauna voor aangename verrassingen zorgen. Al zijn de aller kwetsbaarste natuurgebiedjes wel buiten de route gehouden.

De afstand van het Appense Schouwpad is 12 kilometer. Bordjes met rood wiltte pijlen wijzen u de weg De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen, vanwege de onverharde en smalle paden.

 

Download de route hier.